NASCHOLING WESPEN

Huidige status
Niet ingeschreven
Deelnamekost
€ 275
Nu starten?

Tijdens deze nascholingsdag leren we je hoe je de meest voorkomende wespensoorten in ons land kan herkennen en bespreken we de opkomst van de Aziatische hoornaar en de verspreiding van de Franse veldwesp in Nederland. We gaan dieper in op de biologie en de leefwijze van wespen en we leren je hoe je de risico’s voor de omgeving kan inschatten wanneer je te maken krijgt met een geval van overlast (dus wel of niet bestrijden?). Wanneer een bestrijding noodzakelijk is, leren we je hoe je dit op een veilige manier voor jezelf en jouw omgeving moet doen, en uiteraard met de juiste middelen en apparatuur.

Wespen worden vaak ervaren als hinderlijke insecten die een bedreiging vormen voor de gezondheid. Je kent het wel: zit je in de zomer lekker buiten in de tuin of op een terrasje, klaar om te genieten van een heerlijke maaltijd, een ijsje of een fris drankje en daar zijn ze al, azend op al dat lekkers… En dan is het gelijk gedaan met de pret want wespensteken zijn behoorlijk onaangenaam. Voor sommige mensen kan een steek zelfs levensbedreigend zijn. Conclusie: weg met die wespen, en snel!

Maar is deze negatieve benadering van wespen geheel terecht? Hebben ze dan helemaal geen positieve functie? Zeker wel! In tegenstelling tot wat velen denken, zijn wespen hele nuttige insecten met een belangrijke positie in ons ecosysteem. Want als er geen wespen zouden zijn, ontstaan er andere problemen die potentieel veel erger kunnen zijn. Denk maar aan een gigantische vliegen- of muggenplaag of andere insectensoorten die zich plots explosief vermenigvuldigen. Bovendien kan een dode vogel of een dood konijn ook als voedsel dienen voor een wesp. In ons ecosysteem zijn wespen dus bijzonder nuttig als opruimers van plaaginsecten en karkassen. Wespen horen met andere woorden zeker wel thuis in de natuur.

Is het dan wel altijd nodig om een wespennest te bestrijden? Dat hangt af van vele factoren, en is een inschatting die alleen gemaakt kan worden door een professional met kennis van zaken. Een professionele plaagdierbeheerser analyseert, schat de gevaren in, geeft uitleg aan de klant en gebruikt het juiste bestrijdingsmiddel in de juiste situatie wanneer een bestrijding aan de orde is.

De nascholing wordt afgesloten met een theoretisch examen dat afgenomen wordt door het RPMV en waarbij 2 dagdelen (25 punten) behaald kunnen worden voor het up-to-date houden van het Nederlands vakbekwaamheidsdiploma.

Voor Belgische deelnemers zonder Nederlands vakbekwaamheidsdiploma bieden wij de mogelijkheid om een toets af te leggen en een certificaat van deelname te ontvangen.

DAGPROGRAMMA:

*incl. koffiepauze

INBEGREPEN:

NIET INBEGREPEN:

DEELNAMEKOST

275
00
ex. BTW
  • Deelnamekost per persoon
DATA & LOCATIES
Geen evenementen gevonden!