Vleermuizen: wat kan je als professioneel plaagdierbeheerser doen wanneer je een melding krijgt van overlast?
De status als habitatsrichtlijnsoort en de verbodsbepalingen van de Omgevingswet betekenen dat in geval van overlast door vleermuizen deze diertjes niet bestreden mogen worden. Bovendien is het buitensluiten van vleermuizen uit een verblijfplaats wettelijk verboden. Meldingen van overlast door vleermuizen kunnen om deze redenen wellicht ingewikkeld aanvoelen. Hoe ga je daarmee om als je tegen de betreffende dieren geen bestrijdingsmaatregelen mag nemen?
Het reageren op meldingen van overlast door vleermuizen heeft vaak een sterk educatief en psychologisch karakter. In veel gevallen ligt angst en onbekendheid met de dieren aan de basis van de ervaren overlast. Daarbij komt dat deze angst kan aangesterkt worden door de gekende verhalen over de link tussen vleermuizen en COVID-19. Het is daarom belangrijk om de angst en zorgen van de melder te begrijpen, en hem of haar aan de hand van jouw expertise zo goed mogelijk gerust te stellen.
Het oplossen van problemen rond overlast door vleermuizen is hoe dan ook niet eenvoudig… Als je het goed wilt doen, kom je al snel voor bepaalde dilemma’s te staan.
Tijdens deze interactieve nascholingsdag gaan we hier aan de hand van voorbeeldsituaties dieper op in en willen we je alle nodige handvatten geven om jouw klant zo goed mogelijk te informeren over de te nemen stappen om tot een geschikte oplossing te komen.
Behalve dat mensen soms overlast van vleermuizen ervaren, worden vleermuizen ook steeds vaker ingezet als efficiënte bestrijders van diverse soorten plaaginsecten. Om eventuele overlast op een professionele manier aan te pakken, of om vleermuizen in te zetten als plaagdierbestrijders, heb je kennis nodig van:
- Ecologie van vleermuizen, in het bijzonder gebouwenbewonende soorten
- Wettelijke bescherming van vleermuizen: waarom zijn ze zo strikt beschermd?
- Overlast van een beschermd dier: wat kun je er mee?
- Welke overlast ervaren mensen van vleermuizen?
- Wat kun je doen bij overlast door vleermuizen?
- Wat te doen bij ernstige overlast en contactgevallen?
- Samenwerking met vleermuisdeskundigen en vrijwillige meldpunten
- Bestrijding van andere diergroepen en de risico’s voor vleermuizen
- Ecosysteemdienst: vleermuizen als insectenbestrijder
We starten deze nascholingsdag om 13u00 omdat we aansluitend op het interactieve theoriegedeelte (inclusief diner en RPMV examen) buiten op pad gaan om vleermuizen te spotten! Dit onder begeleiding van onze docent (een vleermuisdeskundige van de Nederlandse Zoogdiervereniging).
Docent: Erik Korsten (Zoogdiervereniging)
Erik is werkzaam bij het bureau van de Zoogdiervereniging. Hij is bijna 30 jaar actief bezig met vleermuizen, eerst als hobby en sinds 2006 ook als werk. Eerst als vleermuisonderzoeker, later ook als adviseur met betrekking tot bescherming van gebouwenbewonende vleermuizen. Erik is ook al 25 jaar actief als vrijwilliger voor het bezoeken van mensen die overlast ervaren van vleermuizen.
De dag wordt afgesloten met een theoretisch examen dat afgenomen wordt door het RPMV en waarbij 2 dagdelen (25 punten) behaald kunnen worden voor het up-to-date houden van het Nederlands vakbekwaamheidsdiploma.
Voor Belgische deelnemers zonder Nederlands vakbekwaamheidsdiploma bieden wij de mogelijkheid om een toets af te leggen en een certificaat van deelname te ontvangen.
DAGPROGRAMMA:
- 13u00 – 13u30: ontvangst
- 13u30 – 18u00: theorie (incl. pauze)
- 18u00 – 18u30: examen
- 18u30 – 19u30: diner
- 19u30 – 20u30: rest theorie
- 20u30: begeleide excursie (vleermuizen spotten)
INBEGREPEN:
- Killgerm Training map
- Lesstof (hand-outs)
- Koffie, thee, fris en een verzorgd diner
NIET INBEGREPEN:
- Indien van toepassing: kosten herexamen