Tijdens deze nascholingsdag leren we je hoe je de meest voorkomende wespensoorten in ons land kan herkennen en bespreken we de opkomst van de Aziatische hoornaar in Nederland. We gaan dieper in op de biologie en de leefwijze van wespen en hoornaars, we leren je hoe je de risico’s voor de omgeving kan inschatten wanneer je te maken krijgt met een geval van overlast en leren je op een veilige manier bestrijdingen uitvoeren, met de juiste middelen en apparatuur.
Wespen worden vaak ervaren als hinderlijke insecten die een bedreiging vormen voor de gezondheid. Wespensteken zijn behoorlijk onaangenaam en voor sommige mensen zelfs levensbedreigend. We raken dus liefst zo snel mogelijk van wespen af, maar is deze negatieve benadering wel geheel terecht? Wespen hebben, in tegenstelling tot wat veel mensen denken, ook een positieve functie in ons ecosysteem. Want als er geen wespen zouden zijn, dan zouden er andere, potentieel veel ergere problemen kunnen opduiken, zoals gigantische vliegen- of muggenplagen. Bovendien zijn wespen bijzonder nuttig als opruimers van plaaginsecten en karkassen. Ze horen met andere woorden zeker wel thuis in de natuur!
Bij overlast van wespen moet je steeds de overweging maken of een bestrijding wel of niet nodig is. Deze beslissing hangt af van vele factoren en is een inschatting die alleen gemaakt kan worden door professionals met verstand van zaken. Hetzelfde geldt voor hoornaars, maar daarbij komt nog dat de Europese hoornaar, de grootste wespensoort van Nederland en België, niet verward mag worden met de Aziatische hoornaar, dewelke als invasieve exoot bij ons terechtgekomen is. Bij invasieve exoten moet er immers rekening gehouden worden met een andere wetgeving.
Na het afronden van deze nascholing ben je in staat om te analyseren, gevaren in te schatten, de klant correct te informeren en het juiste bestrijdingsmiddel in de juiste situatie te gebruiken wanneer een bestrijding aan de orde is.
De nascholing wordt afgesloten met een theoretisch examen dat afgenomen wordt door het RPMV en waarbij 2 dagdelen (25 punten) behaald kunnen worden voor het up-to-date houden van het Nederlands vakbekwaamheidsdiploma.
Voor Belgische deelnemers zonder Nederlands vakbekwaamheidsdiploma bieden wij de mogelijkheid om een toets af te leggen en een certificaat van deelname te ontvangen.
DAGPROGRAMMA:
- 08u00 – 08u30: ontvangst
- 08u30 – 12u00: programma voormiddag
- 12u00 – 13u00: lunch
- 13u00 – 16u00: programma namiddag*
- 16u00: examen
- 16u30: einde
*incl. koffiepauze
INBEGREPEN:
- Lesmateriaal (hand-outs)
- Koffie, thee, fris en een verzorgde lunch
- Examen
NIET INBEGREPEN:
- Indien van toepassing: kosten herexamen