Hout is een veelzijdig product en wordt wereldwijd geproduceerd voor o.a. meubels en diverse constructies. Dankzij de veelzijdigheid van dit natuurlijk product wordt het op grote schaal toegepast in en om gebouwen, maar ook als basis voor o.a. bruggen en andere spanconstructies. Hout is een prachtig materiaal, maar gevoelig voor vocht, schimmels en insecten. Mede daarom is het noodzakelijk om binnen ons vakgebied aandacht te schenken aan voorlichting, opleiding en het realiseren van kennisdeling.
Voor professionele plaagdierbestrijders ligt ten aanzien van het verduurzamen van hout een grote uitdaging. Preventieve en/of curatieve bestrijdingsacties moeten bijvoorbeeld voldoen aan de huidige wet- en regelgeving met betrekking tot het gebruik van biociden.
De volgende basisthema’s komen tijdens deze nascholingsdag aan bod:
- Hout (algemeen / kenmerken)
- Vochtoorzaken
- De meest voorkomende schimmels & zwammen
- De meest voorkomende houtaantasters
- Behandelmethodes
- Gebouwen en monumenten
De thema’s worden op een interactieve manier besproken, aan de hand van diverse voorbeelden en cases. Daarnaast ga je zelf aan de slag door o.a. het boormeel van diverse houtaantasters te leren determineren en leer je hoe je op een correcte manier hout moet injecteren. De praktijkoefening vindt plaats in een oude 19de-eeuwe korenmolen!