Tijdens deze nascholingsdag wordt ingegaan op wat invasieve exoten zijn en wordt aan de hand van voorbeelden besproken welke rol plaagdierbeheersers kunnen spelen om ze te beheersen. De Omgevingswet bevat regels over welke planten en dieren als invasief beschouwd worden. Een goede kennis ervan is bijgevolg belangrijk.
Met invasieve exoten worden alle planten en dieren bedoeld die van nature niet in ons land voorkomen. Invasieve exoten kunnen schadelijk zijn en hun aanwezigheid kan risico’s met zich meebrengen. Als hun aantal sterk toeneemt kunnen ze een plaag vormen en moeten er maatregelen getroffen worden. Het is daarom belangrijk om te weten welke invasieve exoten er zoal bij ons voorkomen en hoe ze geweerd of bestreden kunnen worden.
Om schade door invasieve exoten te voorkomen zijn er regels nodig. Zo heeft de EU bijvoorbeeld een lijst gemaakt met alle soorten die schadelijk zijn en die bijgevolg niet bezit, verhandeld, gekweekt, geïmporteerd of getransporteerd mogen worden. In de Wet Natuurbescherming, die sinds 1 januari 2024 is opgenomen in de Omgevingswet, staat beschreven wat de regels omtrent invasieve exoten in Nederland zijn en wat plaagdierbeheersers daarmee te maken hebben. Kennis van de regels is noodzakelijk en kan daarom niet ontbreken tijdens deze nascholing, maar geen schrik, we houden het luchtig!
De nascholing wordt afgesloten met een theoretisch examen dat afgenomen wordt door het RPMVÂ en waarbij 2 dagdelen (25 punten) behaald kunnen worden voor het up-to-date houden van het Nederlands vakbekwaamheidsdiploma.
Voor Belgische deelnemers zonder Nederlands vakbekwaamheidsdiploma bieden wij de mogelijkheid om een toets af te leggen en een certificaat van deelname te ontvangen.
DAGPROGRAMMA:
- 08u00 – 08u30: ontvangst
- 08u30 – 12u30: programma voormiddag*
- 12u30 – 13u30: lunch
- 13u30 – 16u00: programma namiddag*
- 16u00: examen
- 16u30: einde
*incl. koffiepauze
INBEGREPEN:
- Lesmateriaal (hand-outs)
- Koffie, thee, fris en een verzorgde lunch
- Examen
NIET INBEGREPEN:
- Indien van toepassing: kosten herexamen