NASCHOLING FLORA- EN FAUNAMANAGEMENT

Huidige status
Niet ingeschreven
Deelnamekost
€ 275
Nu starten?
Het is niet eenvoudig om een agrarische onderneming vrij te krijgen van ongenodigde gasten, maar het kan wel!

In deze nascholing wordt aandacht besteed aan de meest voorkomende plaagdieren op een agrarisch bedrijf, hun biologie & ontwikkeling en de (biologische) bestrijding bij overlast. Bovendien krijg je de kennis en adviezen voor het beheersen van plaagdieren in specifieke situaties.  Het is namelijk een groot verschil of je een rundveebedrijf, varkensstal of een industrieel pand plaagdiervrij moet maken.

Een warme, broeierige periode zorgt voor een piek in vliegenoverlast bij agrarische bedrijven. Er zijn (helaas) nog genoeg ondernemingen die hier niet preventief aan werken en pas beginnen met bestrijden wanneer ze vliegen zien. Echter, dan zijn ze al veel te laat… Ook andere plaagdieren, zoals ratten en muizen, veroorzaken meer dan alleen zichtbare schade bij agrarische ondernemingen; denk maar aan de overdracht van ziekten als Salmonella, Listeria, ziekte van Tiesser, Uierontsteking, ziekte van Weil, etc.

Bij een uitbraak van dierziekten zoals varkenspest, vogelgriep en mond- en klauwzeer is het verplicht om onmiddellijk actie te ondernemen wanneer plaagdieren op het bedrijf aanwezig zijn om de overdracht van besmettelijke ziekten naar naastgelegen bedrijven te voorkomen.

Hygiëne op agrarische bedrijven is van het grootste belang. Ondernemers zijn er zich steeds meer van bewust dat het optimale bedrijfsresultaat niet of onvoldoende haalbaar is als de hygiëne op het bedrijf te wensen overlaat. Een maatregel die door ondernemers vaak wordt genomen is het creëren van een hygiënesluis met al dan niet een doucheruimte. Dit is een goede maatregel maar niet voldoende: als een bedrijf overlast heeft van ongenode gasten zoals plaagdieren, volstaat het niet om besmetting tegen te gaan door uitsluitend bezoekers te laten douchen. De meeste verspreiding vindt namelijk plaats door de reeds aanwezige plaagdieren op het bedrijfsterrein. Een goed uitgevoerd plaagdierbeheersingsplan is daarom een absolute must.

De laatste jaren zien we dat in de kwaliteitshandboeken van de afnemers gevraagd wordt het bedrijf vrij te houden van insecten en/of knaagdieren. De wetgeving en afnemers willen o.a. duurzaamheid, minder gebruik van biociden en antibiotica en een degelijke, verantwoorde registratie. Het gebruik ervan moet efficiënt gebeuren en vergt dus een gespecialiseerde aanpak. Enkele ondernemers willen de bestrijding onder eigen beheer uitvoeren, maar acteren pas op het moment van overlast. Het is echter belangrijk om preventief te handelen met specialistische kennis van de middelen en technieken, anders gaat dit ten koste van het beoogde resultaat.

De dag wordt afgesloten met een theoretisch examen dat afgenomen wordt door het RPMV en waarbij 2 dagdelen (25 punten) behaald kunnen worden voor het up-to-date houden van het Nederlands vakbekwaamheidsdiploma.

Voor Belgische deelnemers zonder Nederlands vakbekwaamheidsdiploma bieden wij de mogelijkheid om een toets af te leggen en een certificaat van deelname te ontvangen.

DAGPROGRAMMA:

*incl. koffiepauze

INBEGREPEN:

NIET INBEGREPEN:

DEELNAMEKOST

275
00
ex. BTW
  • Deelnamekost per persoon
POPULAIR
DATA & LOCATIES
Geen evenementen gevonden!